-4°C | 6°C
-2°C | 10°C
-3°C | 10°C

3. Sularbaşı Mahallesi

Elazığ İlinin Alacakaya İlçesine bağlı bir Mahalledir.

Tarihçe
Köyün eski yerleşim yeri Sori Dağları karşısı Tirkan düzlüğünde bulunmakta olup, o zamanlar Köyde hastalığın çıkmasıyla Köyde sadece 3 kardeş kalır, bunlarda dağılmaya karar verirler büyüğü İncebayır - Behrocor ortancası Sularbaşı - Bahrobozo küçük kardeş ise boğaz Köye Behrocer gider ve buralar Köy halini alırlar. Alacakaya'nın en güzel Köylerinden biridir ve önemli ipek yoluna sahiptir. 24 saat istenilen zaman araba geçen yük kamyonlarının geçiş yoludur.

Kültür
Köyün Gelenek, Görenek ve Yemekleri .
Köyün Yemekleri: Zerbet, Aruşek, Pesti, Sırın, İçliköfte, Çiğköfte, vb
Köyün Gelenekleri :Kız İsteme Davul Zurnalı Düğün köyde Zaza dili kullanılmaktadır.

Coğrafya
Elazığ İline 79 km, Alacakaya İlçesine 3 km uzaklıktadır.

İklim
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus
2007 339
2000 368
1997 372

Muhtarlık
Yerleşim yerinin Köy tüzel kişiliği alması ile birlikte Köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için Köy Muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy Muhtarları:
2014-  M.Selim BEKTAŞ
2009 - Mehmet Şahin GÜN
2004 - Mehmet ŞAHİN GÜN
1999 - Hasan EROL
1994 - Hasan EROL
1989 - Hasan EROL
1984 - Hasan EROL

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı Bilgileri
Köyde, İlköğretim Okulu vardır. Ancak 6. 7. ve 8. sınıflar taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi var kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur, ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köy konağı ve taziye yeri vardır Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.